”Vi har redan sagt hej då” – nu som gratis ljudbok!

by socker

Sällan har väl ett utropstecken varit så välmotiverat. Nedanstående pressmeddelande gick ut på onsdagen:

SOCKERFÖRLAGET INFORMERAR

Efter sju sorger och åtta förseningar är den äntligen färdig – ljudboksversionen av Daniel Åbergs andra roman ”Vi har redan sagt hej då”. Ljudboken, som släpps som mp3-fil i Sockerförlagets regi, går från och med onsdag den 25 augusti att ladda ner gratis och helt utan restriktioner från Daniel Åbergs hemsida.

Morgan Sturesson, som tillsammans med Daniel Åberg driver Sockerförlaget, passade på att ställa några frågor:

Varför har ljudboken blivit så försenad?
– I samband med att romanen skulle ges ut i början av februari höll det här självutgivningsprojektet på att knäcka mig, arbetsbördan blev för tung. Jag var tvungen att skjuta en av utgivningarna på framtiden, och det fick bli ljudboken, eftersom den var mest tidskrävande. Att det sedan tog över ett halvår att få den färdig beror mycket på min son Tage, som stulit det mesta av min uppmärksamhet sedan han föddes i mars.

Du har även fått erbjudande om att ge ut ”Vi har redan sagt hej då” på ett etablerat ljudboksförlag. Varför gör du inte det?
– Att just ljudboken skulle vara gratis och spridas fritt var grundbulten i mitt självutgivningsexperiment. Att överge den tanken i elfte timmen kändes fel. Poängen med det här projektet var inte att tjäna pengar, utan att se hur långt det går att nå om man gör precis allting själv kring en romanutgivning.

Hur har inspelningen och redigeringen gått till?
– Jag har försökt hålla det så nära nollbudgetnivå som möjligt. Inspelningsstudion var vårt källarförråd, som jag akustikförbättrade med mattor på väggarna. Inspelningsutrustningen kostade runt 2 000 kronor, och jag har gjort all efterredigering med hjälp av gratisprogram.

Hur blev resultatet då?
– Jag är väldigt nöjd. Det brukar sägas att det kostar runt 250 000 kronor att producera en professionell ljudbok. Jag tycker att jag med ”Vi har redan sagt hej då” visar att det går att komma väldigt långt med betydligt blygsammare förutsättningar.

FAKTA ”VI HAR REDAN SAGT HEJ DÅ” (ljudbok)
ISBN 978-91-976188-2-3
Uppläsare: Daniel Åberg
Längd: 5 tim 20 min
Format: Nedladdningsbar mp3
Hittas via: http://www.danielaberg.se

Snacka om lättnad.